Non-effective partnership

‘In 75% van de maatschappen is gedonder. In 25% van de maatschappen is het oorlog.’ – hoorde ik een collega een keer zeggen. Gelukkig is het niet waar, maar de uitspraak komt wel ergens vandaan. In partnerships – organisaties waar iedereen de baas is, of ander gezegd niemand de baas is– schuurt het nogal eens. En dat geeft niets als je maar wel met elkaar op zoek gaat naar een oplossing die voor iedereen werkt of het besluit neemt uit elkaar te gaan. Het ergste dat je kunt doen is bij elkaar blijven in disharmonie.

 

In disharmonie bij elkaar gebleven. Waarom werkt dat niet?

Na een lang traject met twee eigenaren (50-50%), waarbij alle scenario’s de revue passeerden, was de conclusie dat het scenario ‘ieder voor zich en een beetje samen’ het best haalbare leek. Of het de beste oplossing was voor het bedrijf valt te betwisten, want:

  • omzet en winst lijden er áltijd onder als je niet met optimale energie gaat voor een gemeenschappelijk doel
  • in het geval van een fusie of aandelenverkoop blijft het gebrek aan harmonie niet buiten beeld waardoor de waarde lager is dan die zou kunnen zijn
  • medewerkers merken altijd iets van de strubbelingen aan de top wat een negatieve impact heeft op de sfeer en mogelijk tot uitstroom leidt
  • Het heeft bijna altijd invloed op het levensgeluk van betrokken partners

De wrijving ontstaat in zulke gevallen nooit alleen vanwege inhoud. Over inhoud kun je het namelijk op rationele gronden vaak best eens worden. Meestal zitten er andere zaken ‘onder’. Wij noemen dat de ‘onderwaterthema’s’. Die hebben betrekking op proces, relatie en op emotie. Een conflict in zakelijke sfeer pak je ‘van onderaf aan’: Emotie Relatie, Proces. Dan volgt Inhoud vaak vanzelf.

In dit voorbeeld is het op emotioneel niveau bij één van de partners nooit goed gekomen, dus op de andere niveaus ook niet.

 

In goede harmonie bij elkaar gebleven, hoe dan?

Wij begeleiden maatschappen in het vrijuit(!) bespreken van hoe individuele partners hun vak willen kunnen uitoefenen en wat daarin in de huidige situatie frustreert. En hoe zijn deze individuele belangen te matchen met een gezamenlijk belang en checken of en hoe dat bijdraagt aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen.

 

In goede harmonie uit elkaar gegaan

En soms blijkt er geen gezamenlijk belang te zijn en zijn de individuele belangen strijdig met elkaar. Dan is op respectvolle wijze uit elkaar gaan de beste optie. Zo kan iedere partner zijn/haar eigen professionele weg gaan en dat creëert uiteindelijk rust en geluk.

 

Ook werken aan een (meer) effectief partnership? Lees ons artikel over Effective Partnerships.

 

Vraag een vrijblijvend gesprek aan:

Bel of mail ons:

ln.no1733860762olnav1733860762stims1733860762@nool1733860762navst1733860762ims1733860762

Fransien Smits – Meijer
0031 (0)6 308 52 254

Jeroen van Loon
0031 (0)6 551 96 551